Ξύπνα παιδί μου ...γιατί νυχτώσαμε!

23.09.2015
Ξύπνα παιδί μου ...γιατί νυχτώσαμε!

Κάθε φορά που αρχίζουν τα σχολεία μνήμες, βιώματα, και αισθήσεις ξυπνάνε μέσα μας. Ο μικρός γλυκός Σεπτέμβρης κουβαλούσε πάντα την βαριά του τσάντα γεμάτη βιβλία και γνώσεις. Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν, κάτι έλειπε από το φθινοπωρινό τοπίο του. Κάτι που δεν είχε να κάνει με τις φωνές τα γέλια τα κλάματα τις προσδοκίες και τις χαρές. Κάτι που μόνο η ενήλικη ζωή μπορούσε να του δώσει. Την πείρα και τη σοφία της ...

Με αυτό το κομμάτι των αποσταγμάτων ζωής, ασχολήθηκε ο C. Sykes ο οποίος εμπνεύστηκε και έγραψε «50 μαθήματα ζωής που δεν διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία».

Οι τίτλοι των μαθημάτων που ακολουθούν ίσως να είναι πολύ σημαντικοί όχι μόνο για τα πρωτάκια μας αλλά και για εμάς τους ίδιους. Σας παραθέτω μερικά από αυτά μαζί με μια μικρή ανάλυση κοινωνικού και ψυχολογικού χαρακτήρα.

1.- Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Πάρτε το απόφαση.

Το δίκαιο μπορεί να είναι αληθές ή ορθό όμως πολλές φορές δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα. Είναι σημαντικό ένα παιδί να μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει γεννηθεί σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο. Η αδικία είναι ένα κομμάτι του, που πρέπει να διαχειριστεί. Όσο πιο γρήγορα το αφομοιώσει τόσο πιο γρήγορα θα βρει λύσεις αντιμετώπισής του, για να μην ματαιωθεί.

2.– Η εργασία σε φαστφουντάδικο, με χαμηλό μισθό, δεν είναι προσβλητική για την αξιοπρέπειά σας. Οι παππούδες σας είχαν μια διαφορετική λέξη για την εργασία αυτού του είδους. Την ονόμαζαν "ευκαιρία".

Οι ευκαιρίες στην ζωή έρχονται και παρέρχονται, αυτό που εσύ πρέπει να κάνεις είναι να τις εκμεταλλευτείς. Γεγονός είναι ότι μπορεί να μην έρθουν να σε συναντήσουν με ακριβά ρούχα και λαμπερά κοσμήματα όμως σίγουρα θα σου ζητήσουν την εξυπνάδα και την ευστροφία σου. Εξάλλου ευκαιρία για τον κάθε ένα από μας είναι κάτι το διαφορετικό τόσο σε προσωπικό, όσο και σε κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο ..

3.– Σας πρόσβαλαν; Και λοιπόν;

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι ποτέ στην ζωή τους δεν πρόκειται να τους απορρίψουν ή να τους προσβάλουν. Αυτό τους δημιουργεί μια ουτοπική συμπεριφορά με πριγκηπικά χαρακτηριστικά. Το πώς θα μας πει κάποιος μια παρατήρηση έχει να κάνει με την παιδεία του , με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και με τις εντολές που έχει λάβει. Από την άλλη πως θα δεχθούμε εμείς την προσβολή αυτή έχει να κάνει και με την δική μας παιδεία και με τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε.

4. Δεν ανήκετε στα θύματα. Γι' αυτό πάψτε να κλαψουρίζετε.

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, βοηθάει πολύ στην αυτοεκτίμηση καθώς και στην κατανόηση της συμπεριφοράς μας. Εάν εμείς οι ίδιοι θέλουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας σαν θύμα, έτσι ακριβώς και ακόμα περισσότερο θα μας αντιμετωπίζουν και οι άλλοι. Όσο πιο πολύ δεχόμαστε τον ρόλο αυτό τόσο πιο πολύ μπαίνουμε στο πετσί του, κατηγορώντας άλλοτε τη ζωή και άλλοτε την μοίρα μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που αποκαλούμαστε όλοι θύματα ..και κανείς από εμάς θύτης!

5. Κάποια μέρα θα πρέπει να ωριμάσετε και τελικά να φύγετε από το σπίτι των γονιών σας.

Η αποκοπή των οικογενειακών δεσμών γίνεται μόνο με την ανεξαρτησία. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι γονείς ότι πρέπει να ελευθερώσουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους για να ανοίξουν τα φτερά τους, και ακόμα πιο σημαντικό για τα παιδιά να το καταλάβουν. Αν δεν αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου ποτέ δεν θα καταφέρεις να νιώσεις αυτάρκης και ώριμος. Μένοντας με τους γονείς σου εγκλωβίζεις το μεγάλωμα σου προς την ενήλικη ζωή.

6. Μάθετε να τα βγάζετε πέρα με την υποκρισία

Η υποκρισία είναι μια διανοητική κατάσταση που έχει το ανθρώπινο μυαλό , λόγω της τάσης του να είναι εγωκεντρικό. Σύμφωνα με αυτή την συνθήκη όλοι λίγο πολύ είμαστε υποκριτές αφού δεν λέμε τις περισσότερες φορές αυτό που πραγματικά πιστεύουμε. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε, για ποιο λόγο κάποιος άνθρωπος οδηγείται να είναι υποκριτής ώστε να μπούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται είτε γιατί έτσι μας βολεύει άλλες από ματαιοδοξία πολλές φορές από ζήλια και τις περισσότερες από δειλία και συμφέρον.

7. Όταν έρχεστε σε επαφή με τους ανθρώπους, να τους κοιτάτε στα μάτια...

Το να μπορείς να κοιτάς στα μάτια τον άλλο σημαίνει ότι δεν είσαι ενοχικός , είσαι ξεκάθαρος και ειλικρινής και επιδιώκεις την οπτική επαφή μαζί του. Αυτό βοηθάει πολύ στην επικοινωνία καθώς και στην ταχτοποίηση των θεμάτων που σας απασχολούν με θάρρος και υπευθυνότητα. Έτσι κι αλλιώς όπως συχνά λέμε ..καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

8. Μην ξεχνάτε να λέτε "ευχαριστώ".

Η λέξη αυτή σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την αναγνώριση των θετικών πραγμάτων που ήρθαν στην ζωή μας. Όταν είσαι ευγνώμων είσαι ευχαριστημένος και εκτιμάς αυτά που έχεις χωρίς να τα θεωρείς δεδομένα. Είναι ένα συναίσθημα που αναδύεται αυθόρμητα από μέσα μας. Αναγνωρίζοντας το, εστιάζουμε σε μια θετική στάση ζωής και απομακρυνόμαστε από τον αρνητισμό και την μιζέρια της καθημερινότητας.

Επειδή λοιπόν κι εμείς θα θέλαμε κάποιο χέρι βοηθείας ή ένα οδηγό για δύσκολες περιστάσεις καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας κάποιες μικρές συνταγές που μπορεί να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Εξάλλου η έτοιμη γνώση δεν παύει να είναι πολύτιμη ακόμα κι αν δεν είναι εμπειρική.

 

Κατερίνα Μαλλιωτάκη, Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πηγή: cretalive.gr