Κεντρική Υπηρεσία Βασανισμών

02.04.2014
Κεντρική Υπηρεσία Βασανισμών

Εκθεση-κόλαφος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για το μυστικό πρόγραμμα απαγωγής, κράτησης και ανάκρισης υπόπτων μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, στην οποία καταγράφονται βάναυσες τεχνικές ανάκρισης της CIA .

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επιβαρυντικές αποκαλύψεις για ένα εκτενές δίκτυο μυστικών κέντρων κράτησης ανά τον κόσμο, τις αποκαλούμενες «μαύρες τοποθεσίες», τις οποίες κατάργησε ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

cia torture

Φως στο έρεβος των απάνθρωπων ανακριτικών μεθόδων της CIA, στο πλαίσιο του διαβόητου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, ρίχνει αποκλειστικό δημοσίευμα της «Washington Post», που αποκαλύπτει στοιχεία και συμπεράσματα από την πολυαναμενόμενη έκθεση – κόλαφο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για το μυστικό πρόγραμμα απαγωγής, κράτησης και ανάκρισης υπόπτων μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Σύμφωνα, λοιπόν, με χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας, η CIA επί σειρά ετών παραπλανούσε την κυβέρνηση και τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κουκουλώνοντας λεπτομέρειες σχετικά με την ωμότητα των μεθόδων αυτών (που έχουν χαρακτηριστεί βασανιστήρια μέχρι κι από τον Μπαράκ Ομπάμα) και μεγαλοποιώντας τη σπουδαιότητα συνωμοτικών σχεδίων και κρατουμένων, ενώ παράλληλα αναλάμβανε όλη τη δόξα της απόσπασης κρίσιμων πληροφοριών από υπόπτους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είχαν ήδη υποκύψει και… «έσπαγαν», προτού καν υποβληθούν σε βάναυσες τεχνικές ανάκρισης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δίνονταν, αυστηρές εντολές για συνέχιση των σκληρών ανακρίσεων, ακόμη κι όταν οι αναλυτές είχαν πειστεί πως οι ύποπτοι δεν είχαν άλλες πληροφορίες να δώσουν…

Αμερικανοί αξιωματούχοι με πρόσβαση στην απόρρητη έκθεση της Γερουσίας, που αποτελείται από 6.300 σελίδες, δήλωσαν πως το πρόγραμμα απέφερε εν τέλει λιγοστές χρήσιμες πληροφορίες στην Υπηρεσία. Ακόμα και η συλλογή στοιχείων, που οδήγησαν τελικά στον εντοπισμό και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 στο Πακιστάν, είχε ελάχιστη -αν όχι καμία- σχέση με τις επιθετικές ανακριτικές μεθόδους της CIA! Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να υπερβάλει ψευδώς για τη σημασία και τη χρησιμότητά τους, προκειμένου να αποδείξει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το Κογκρέσο ότι οι τεχνικές αυτές υπήρξαν πιο αποτελεσματικές, απ΄ όσο ήταν στ΄ αλήθεια…

Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επιβαρυντικές αποκαλύψεις για ένα εκτενές δίκτυο μυστικών κέντρων κράτησης ανά τον κόσμο, τις αποκαλούμενες «μαύρες τοποθεσίες», τις οποίες κατάργησε (στα χαρτιά τουλάχιστον) ο Μπαράκ Ομπάμα το 2009 σε αντίθεση με το κολαστήριο του Γκουαντάναμο. Από τους αμέτρητους απόρρητους φακέλους, που μελέτησαν ερευνητές για λογαριασμό της Γερουσίας, προκύπτει όπως υπήρξαν διαφωνίες στους κόλπους της CIA για το επονείδιστο πρόγραμμα, με χαρακτηριστική την περίπτωση υπαλλήλων της Υπηρεσίας που εγκατέλειψαν μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη, ταραγμένοι από τη συστηματική εφαρμογή βάρβαρων μέσων στους κρατούμενους.

Στη δημόσια πλέον κόντρα μεταξύ της CIA και της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, που ερευνά «τα έργα και τις ημέρες» των μυστικών υπηρεσιών, είναι πιθανό να προστεθεί η αναβίωση της μακρόχρονης… βεντέτας μεταξύ των «πρακτόρων εξωτερικού» της CIA και των «πρακτόρων εσωτερικού» του FBI, καθώς ένας από τους βασικούς συντάκτες της έκθεσης είναι πρώην αναλυτής του FBI και η ομάδα εργασίας της Γερουσίας βασίστηκε εν μέρει σε επίσημα έγγραφα και σημειώσεις του πρώην πράκτορα του FBI, Αλί Σουφάν. Ο Σουφάν ήταν ο πρώτος που ανέκρινε το 2002 στο Πακιστάν τον Αμπού Ζουμπάιντα, τον οποίο η CIA είχε βαφτίσει «υψηλόβαθμο στέλεχος» της Αλ Κάιντα, ενώ τελικά ήταν ένας απλός διαμεσολαβητής. Ο Σουφάν είχε καταγγείλει αργότερα τη CIA ότι υπέβαλε σε εικονικό πνιγμό (waterboarding) τον κρατούμενο, παρότι ο ίδιος έκρινε από την αρχή πως ήταν συνεργάσιμος.

Kρίσιμες πληροφορίες

Ωστόσο, σχεδόν όλες οι κρίσιμες πληροφορίες που αποκάλυψε ο Ζουμπάιντα αποσπάστηκαν όταν τον ανέκρινε ο Σουφάν, αρκετό καιρό πριν τον αναλάβουν άνθρωποι της CIA και τον υποβάλουν στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού 83 φορές… Κι όπως αναφέρει μάλιστα η έκθεση, η Υπηρεσία οικειοποιήθηκε την επιτυχία του Σουφάν, παραποιώντας την αλήθεια στα ανώτερα κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης.

Μια άλλη αντίστοιχη περίπτωση είναι αυτή του Χασάν Γκουλ, ο οποίος παρείχε την κρίσιμη πληροφορία για το παρατσούκλι «Al Kuwaiti», που χρησιμοποιούσε ο πιο έμπιστος αγγελιοφόρος του Μπιν Λάντεν, αποκάλυψη που οδήγησε τελικά στα ίχνη του αρχιτρομοκράτη. Ο Γκουλ, όμως, έδωσε αυτό το πολύτιμο στοιχείο κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από τις κουρδικές αρχές στο βόρειο Ιράκ και όχι όταν ανακρίθηκε βίαια σε μυστική φυλακή της Ρουμανίας από τη CIA, όπως ισχυρίστηκαν στελέχη της διαστρεβλώνοντας ξανά τα γεγονότα.

Παρόμοια και η «τύχη» έτερου κρατουμένου, ανιψιού του Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, του αυτοαποκαλούμενου «εγκέφαλου» της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μυστικές φυλακές

Σε μυστική φυλακή κοντά στην Καμπούλ του Αφγανιστάν με την κωδική ονομασία «Salt Pit», ανακριτές της CIA επανειλημμένα τον υπέβαλαν σ΄ ένα είδος «εικονικού πνιγμού», καταβρέχοντάς τον ταυτόχρονα με παγωμένο νερό, δέρνοντάς τον αλύπητα με κλομπ ή χτυπώντας το κεφάλι του στον τοίχο. Ακόμα κι όταν ο κρατούμενος «έσπασε» και μεταφέρθηκε σε «μαύρη τοποθεσία» της Ρουμανίας το 2003, οι βασανισμοί συνεχίστηκαν. Το 2006 οδηγήθηκε τελικά στο Γκουαντάναμο και ο δικηγόρος του καταγγέλλει ότι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη στο κεφάλι…

Εκπρόσωπος της CIA αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση, ενώ αξιωματούχοι ασφαλείας αφήνουν εντέχνως να διαρρεύσει ότι περιέχει λάθη και ανακριβή συμπεράσματα. Ορισμένοι βετεράνοι της Υπηρεσίας έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εκφράσουν ανησυχίες ότι η έκθεση αντικατοπτρίζει τη «μεροληπτική» στάση του FBI! Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας συνεδριάζει αύριο για να ψηφίσει αν θα παραδοθεί στον Μπαράκ Ομπάμα μια σύνοψη 400 σελίδων, προκειμένου να αποχαρακτηριστεί και να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα.

Πηγή: efsyn.gr