Η τελευταία μαύρη γάτα...

07.03.2014
Η τελευταία μαύρη γάτα...

Η τελευταία μαύρη γάτα: Όταν οι φράχτες της προκατάληψης σπάνε! Την επόμενη φορά που θα δεις μαύρη γάτα στο δρόμο ή τον καθρέφτη του σπιτιού σου σπασμένο, μη βιαστείς να προοιωνίσεις τη μοίρα σου με τα δεινά που-νομίζεις- ότι σε περιμένουν. Μη φοβηθείς και μην καταραστείς πάλι το ριζικό σου.

Κάπου είχα διαβάσει πως ''όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε, εκείνος όμως που φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα''.

Και εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι πως το προαναφερθέν ισχύει σε κάθε περίπτωση, θα επικεντρωθώ ωστόσο στις δεισιδαιμονίες και το συνεχή φόβο από τον οποίο διέπεται ο άνθρωπος.

0946311001394127203

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή. Η ύπαρξη της δεισιδαιμονίας είναι συνυφασμένη με τις πρώτες φάσεις της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπου. Ανάγεται κυρίως στην αδυναμία του ανθρώπου να ερμηνεύσει λογικά τα φαινόμενα της φύσης ή τα γεγονότα που διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή του (όπως όνειρα, ασθένειες, θάνατος).

Έτσι με την πάροδο των αιώνων μέσα από τις ιστορίες των λαών συναντάται η αδιάσειστη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος μέσα από ξόρκια και μαγικά μπορεί να επηρεάσει τις υπερφυσικές δυνάμεις του σύμπαντος και να ελέγξει τη δράση των φυσικών νόμων.

Στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής το ανθρώπινο γένος πίστευε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους είναι σε θέση είτε να εξευμενίσει είτε να προκαλέσει την εμφάνιση των υπερφυσικών δυνάμεων που διέπουν τη μοίρα του.

Ωστόσο σταδιακά οι δεισιδαιμονίες καταπολεμήθηκαν από διανοητές όπως ο Βολτέρος και ο Πλούταρχος (όχι ο Γιάννης, φίλε του λαϊκού άσματος), καθώς και πολλούς άλλους, χωρίς όμως εμφανές αποτέλεσμα επειδή ακριβώς οι δεισιδαιμονίες πηγάζουν από το βαθιά ριζωμένο στο υποσυνείδητο, μεταφυσικό δέος.

Και κάπου εδώ έρχομαι να σε ρωτήσω, πώς είναι δυνατόν τη σήμερον ημέρα, τέτοιες ''θεωρίες'' ακόμα να επιβιώνουν.

0057825001394127204

Ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι η εποχή που ζούμε είναι διαφορετική από τις άλλες είναι η απίστευτη πηγή γνώσεων και πληροφοριών που μας παρέχονται τόσο εύκολα.

Η πληροφορία πολλές φορές είναι λανθασμένη ως ένα βαθμό αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα που έχουμε να ψάξουμε, να αναζητήσουμε και βρούμε με τεράστια ευκολία τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.

Έχω καταλήξει λοιπόν πως το μεταφυσικό δέος στο οποίο προαναφερθήκαμε είναι αυτό που κατά μία έννοια δίνει- ή νομίζουμε ότι δίνει- νόημα στη ζωή μας, για αυτό και αποφεύγουμε να αποκτήσουμε γνώση για πολλά πράγματα.

0194605001394127204

Και εστιάζοντας στη γνώση νομίζω πως χιλιάδες τόνοι από μελάνι έχουν ξοδευτεί σε αναλύσεις και δοκίμια για την πραγματική αξία αυτής, ωστόσο επιτρέψτε μου να σας παραθέσω ένα απλό και αλληγορικό κείμενο το οποίο συμπυκνώνει την πραγματική αξία της γνώσης.

Το πρωτότυπο κείμενο είναι γραμμένο στα λατινικά αλλά σε γενικές γραμμές αναφέρεται στο Σουλπίκιο Γάλλο, τον ύπαρχο του Λεύκιου Αιμιλίου Παύλου ο οποίος πολεμούσε για τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα, ώσπου τη νύχτα πριν την τελευταία μάχη, έγινε έκλειψη Σελήνης, με το φοβερό και πρωτόγνωρο θέαμα να προκαλεί τρόμο στους πολεμιστές οι οποίοι άρχισαν να χάνουν το ηθικό τους και να είναι ανίκανοι να πολεμήσουν.

Τότε ο Σουλπίκιος Γάλλος αξιοποιώντας τις γνώσεις του περί αστρονομίας μίλησε για τη φύση του ουρανού και τις κινήσεις αστεριών και «κατόρθωσε να απαλλάξει από τη δεισιδαιμονία τους άξεστους χωριάτες» με αποτέλεσμα να ξαναβρούν το χαμένο ηθικό τους και να κερδίσουν τη μάχη.

0288978001394127204

Η παραπάνω ιστορία, μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις σε διαφορετικά επίπεδα, επιτρέψτε μου όμως να εστιάσω στα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργούνται στο άτομο όταν αυτό έρχεται σε ρήξη με τις κοσμοθεωρίες του.

Οι άνθρωποι φέρουν αντιστάσεις σε κάθε τι νέο και τα φαινόμενα οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού πολλαπλασιάζονται αντί να εκλείπουν. Είναι όμως αυτό λύση;

Ας αποβάλλουμε οποιαδήποτε απαρχαιωμένη και ξεπερασμένη αντίληψη και ας χτίσουμε το υπόβαθρο για ένα νέο κόσμο γεμάτο ουσιαστικές γνώσεις και ρεαλιστικά γεγονότα. Ας μη γίνουμε κι εμείς ακόλουθοι των αρρωστημένων μυαλών που φοβούνται το άγνωστο.

Και όπως είπε και η Marie Curie: Nothing in life is to be feared, it is only to be understood!

Υ.Γ.1 Το πρωτότυπο κείμενο διδάσκεται στα Λατινικά κατεύθυνσης της Β' Λυκείου.

Υ.Γ.2 Την επόμενη φορά που το ημερολόγιο σου θα δείξει Τρίτη και 13,θα αρνηθείς ξανά να ξεκινήσεις κάτι καινούριο, να ταξιδέψεις ή ακόμα και να βγεις από το σπίτι σου;

Prove me wrong!

Αρθρογράφος: Νίκη Κοσμίδη

Πηγή: neopolis.gr