Γυναίκες που άφησαν εποχή.

11.07.2017
Γυναίκες που άφησαν εποχή.

“Ο μύθος της αναδυόμενης Αφροδίτης μας δείχνει ότι όσο ωραία κι αν είναι μια γυναίκα, πρέπει να 'χει λίγο αλάτι στο πνεύμα και λίγη τρικυμία στην καρδιά.” Αλφρέντ Ντε Μισέ

Από τη Μαρί Κιουρί ως την Μέρλιν Μονρόε και από την Κοκό Σανέλ ως την πριγκίπισσα Νταïάνα. Μπορεί να πέρασαν γυναίκες και γυναίκες από τα φώτα της διασημότητας, λίγες όμως κατάφεραν να αφήσουν το σημάδι τους. Πολλές απ’ αυτές δημιούργησαν τάσεις τις οποίες ακολούθησαν εκατομμύρια γυναίκες, ενώ άλλες άφησαν εποχή παραδίδοντας μαθήματα ζωής.

woman1

Μαρί Κιουρί (1867 – 1934): η πιο φημισμένη γυναίκα των επιστημών.

Μια γυναίκα ορόσημο στην επιστήμη της φυσικής και της χημείας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 για τη δουλειά της πάνω στη ραδιενέργεια.  Το 1911 κέρδισε ακόμη ένα Βραβείο Νόμπελ, αυτή τη φορά στη Χημεία για την ανακάλυψη δύο νέων χημικών στοιχείων. Έγινε η πρώτη επιστήμονας που κέρδιζε δύο βραβεία Νόμπελ. Ταυτόχρονα, ήταν η πρώτη γυναίκα που της παραχωρήθηκε έδρα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1906. Το 1914 ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και αμέσως η Κιουρί θέλησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Με τα χρήματα που είχε κερδίσει από την κατάκτηση του Νόμπελ ενίσχυσε τον στρατό της Γαλλίας. Παντρεύτηκε τον επιστήμονα Πιέρ Κιουρί με τον οποίο συνεργάστηκαν και μαζί πήγαν τις ανακαλύψεις τους ένα βήμα παραπέρα. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του Πιέρ δεν άργησαν να ξεσπάσουν κατηγορίες περί ερωτικού σκανδάλου μεταξύ αυτής και ενός μικρότερου παντρεμένου συναδέλφου της και αυτή η ιστορία τη σημάδεψε μέχρι τα τέλος της ζωής της. 

woman2

Άννα  Έλινορ Ρούζβελτ (1884 – 1962): η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παντρεύτηκε τον πέμπτο ξάδερφο του πατέρα της, Φραγκλίνο Ρούζβελτ. Από την ημέρα του γάμου της η Έλινορ στάθηκε δίπλα του βοηθώντας τον στις πολιτικές του επιδιώξεις. Όταν ο σύζυγός της προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα, άρχισε να εργάζεται και να τον εκπροσωπεί. Μετά τη νίκη του συζύγου της στις προεδρικές εκλογές, ως πρώτη κυρία των ΗΠΑ ανέπτυξε σημαντική δράση διεκδικώντας τα δικαιώματα των γυναικών. Αφού πέθανε ο άντρας της, έγινεεκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Ο.Η.Ε. ενώ συμμετείχε και στη σύνταξη της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 1961 ο πρόεδρος Κένεντυ την διόρισε πρόεδρο στην επιτροπή για την θέση των γυναικών. Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος Τρούμαν την είχε αποκαλέσει “πρώτη κυρία του κόσμου για τους αγώνες τις στα ανθρώπινα δικαιώματα”.

woman3

Σιμόν ντε Μποβουάρ (1908-1986) : Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια.

Μία από τους σπουδαιότερους Γάλλους στοχαστές σε ολόκληρη την ιστορία. Έχει μείνει γνωστή για το έργο της“Το Δεύτερο Φύλο”, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Ως υπαρξίστρια πάντα είχε την πεποίθηση πως «γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι». Η Μποβουάρ υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν-Πωλ Σαρτρ. Θεωρήθηκε ως η μητέρα του (μετά το 1968) φεμινισμού ενώ  ήταν εξίσου ικανή ως φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος, πολιτική θεωρητικός, δοκιμιογράφος, καθώς και ως βιογράφος. Πέθανε από πνευμονία το 1986 και τάφηκε δίπλα στον Σαρτρ στο Παρίσι. 

woman4

Όντρεϊ Χέπμπορν (1929 – 1993) : Μία από τις μεγαλύτερες σταρ γυναίκες όλων των εποχών.

Η πρωταγωνίστρια στην ταινία “ Breakfast at Tiffany ’ s ”. Ηηθοποιός , βραβευμένη με Όσκαρ, Τόνυ, Έμμυ και Γκράμι , είχε μια λαμπρή καριέρα στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου αλλά και στο Μπρόντγουεï.Το 1989  κατετάγη στην τρίτη θέση της λίστας των μεγαλύτερων γυναικών σταρ όλων των εποχών. Η κομψότατη Όντρεϊ έδωσε τη δική της προσωπική φινέτσα στη μόδα, της οποίας αποτέλεσε σύμβολο για πολλά χρόνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα αφιέρωσε σε ανθρωπιστικά έργα. Μάλιστα κέρδισε ένα ειδικό βραβείο Όσκαρ για το ανθρωπιστικό έργο της το 1993. Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1993 στο σπίτι της στην Ελβετία μετά από μάχη με τον καρκίνο .

woman5

Μέριλιν Μονρόε (1926-1962): Η προκλητική σε όλα, Μέριλιν.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός αποτέλεσε σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του ’50 και όχι μόνο. Το πραγματικό της όνομα είναι Νόρμα Τζιν Μπέικερ . Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια.Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα έντεκά της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί ένα νεαρό εργάτη. Στα είκοσί της ήταν ήδη παντρεμένη και διαζευγμένη. Ωστόσο, ήταν μία πολύ όμορφη και εντυπωσιακή νεαρή γυναίκα. Ξεκίνησε ως μοντέλο και μετά ασχολήθηκε ως κομπάρσος σε ταινίες. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές η αντιεπαγγελματική της συμπεριφορά δημιουργούσε προβλήματα. Αργούσε μονίμως στα γυρίσματα ή δεν εμφανιζόταν καθόλου, επικαλούμενη πραγματικές ή φανταστικές ασθένειες, και ήταν απρόθυμη να συνεργαστεί με τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους συναδέλφους της ηθοποιούς. Προκάλεσε σκάνδαλο, όταν γνωστοποιήθηκε ότι είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό Playboy. Παντρεύτηκε άλλες δύο φορές αλλά, μεταξύ άλλων, η θυελλώδης ζωή της σημαδεύτηκε και από τη σχέση της με τον πρόεδρο Τζον Κένεντι. Η Μέριλιν βρέθηκε νεκρή στις 3:45 π.μ., ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Βέβαια πολλοί υποστήριξαν ότι η Μέριλιν δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αυτοκτονήσει και ότι ίσως η εμπλοκή της στην υπόθεση με τον πρόεδρο Κένεντι οδήγησε κάποιον τρίτο να της χορηγήσει υπερβολική δόση χαπιών. Ήταν μόνο 36 ετών… Ο μύθος της όμως, ο μύθος της πιο αισθησιακής γυναίκας, δεν έσβησε ποτέ. 

woman6

Κοκό Σανέλ (1883-1971) : Η Γαλλίδα που κυριάρχησε στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.

Γεννήθηκε ως Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ .Ο πατέρας της ήταν πλανόδιος πωλητής ρούχων και εσωρούχων ενώ η μητέρα της ήταν πλύστρα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για απόρους. Όταν η μητέρα της πέθανε, η ίδια μπήκε έγκλειστη σε ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα, όπου και έμαθε την τέχνη της μοδιστρικής. Όταν δεν έραβε, τραγουδούσε σε ένα κλαμπ στο Μουλέν. Εκεί της κόλλησαν το χαïδευτικό «Κοκό».  Όταν άφησε το τραγούδι με το οποίο πίστευε ότι δεν είχε καμία τύχη, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μόδα. Το 1913 λοιπόν, άνοιξε το δικό της κατάστημα με καπέλα που η ίδια δημιουργούσε. Το 1914 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι και το 1916 ίδρυσε τον οίκο υψηλής ραπτικής «Chanel». Κατάφερε να επιβληθεί στο χώρο της μόδας και να προωθήσει ιδιαίτερες στυλιστικές επιλογές.  Ήταν εθισμένη στην καινοτομία. Συχνά μάλιστα έπαιρνε κομμάτια από την αντρική γκαρνταρόμπα και τα ενσωμάτωνε στις γυναικείες συλλογές. Έμεινε επίσης γνωστή για το ιδιαίτερο άρωμα που η ίδια δημιούργησε, το “Chanel No 5”. Το 1938 αποσύρθηκε και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία έκλεισε τις επιχειρήσεις και άφησε στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους. Κατηγορήθηκε για σχέσεις με τους Ναζί, αλλά η εις βάρος της δικαστική έρευνα δεν προχώρησε μετά το τέλος του πολέμου. Πάντως, ήταν γνωστή η ερωτική της σχέση με τον στρατηγό των Ες-Ες Βάλτερ Σέλενμπεργκ. Το 1954 επανήλθε στο προσκήνιο της υψηλής ραπτικής. Πέθανε στο Παρίσι στις 10 Ιανουαρίου 1971, σε ηλικία 87 ετών. Ο οίκος παρέμεινε ανοιχτός φυσικά πιστός στις στυλιστικές επιλογές της Σανέλ.

woman7

Νταïάνα Σπένσερ (1961-1997) : Η θλιμμένη πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Πολλοί μιλάνε για μια απατημένη σύζυγο, μέσα σε έναν γάμο που δεν την γέμιζε ψυχικά, που έβρισκε ζωή και χαρά μέσα από τα παιδιά της Γουίλιαμ και Χάρι, αλλά και στους άστεγους, τους αρρώστους και όλους όσοι είχαν ανάγκη. Ήταν η πρώτη διάσημη και μέλος της Βασιλικής οικογένειας που έδωσε το χέρι της σε ασθενή με AIDS. Παιδί αριστοκρατικής οικογένειας, η Νταïάνα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο και στέφθηκε αργότερα πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η αλήθεια είναι πως η εκλεπτυσμένη προσωπικότητά της συνεχώς προσελκούσε τα Μ.Μ.Ε. Τον Αύγουστο του 1996 χώρισε με τον Κάρολο, όμως η ίδια συνέχισε να απασχολεί τα μέσα παγκοσμίως τόσο για το φιλανθρωπικό της έργο όσο και για την ζωή της.  Ο τραγικός της θάνατος, σε τροχαίο το 1997, στο Παρίσι, άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Τα ερωτηματικά σχετικά με τον θάνατό της πολλά και αναπάντητα. Κάποιοι μίλησαν για εν ψυχρώ δολοφονία της πριγκίπισσας και του νέου της συντρόφου, παρακινημένη από το παλάτι, το οποίο δεν θα δεχόταν σε καμία περίπτωση την φημολογούμενη εγκυμοσύνη της. Η αγάπη του κόσμου όμως για την «πριγκίπισσα της καρδιάς τους» ξέσπασε  διάχυτη στην κηδεία της.

***

Ιωάννα Κύρου