Guantanamo Bay: The Hunger Strikes (2013)

15.11.2013
Guantanamo Bay: The Hunger Strikes (2013)

Η φύση της ταινιοθήκης μας είναι τέτοια, που τις περισσότερες φορές ασχολούμαστε με ελληνικά και ξένα φιλμάκια που αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας. Βραβευμένα ταινιάκια σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ, fan-made videos που απέκτησαν φανατικό κοινό, ακόμα και μουσικά videos που κατέχουν δικαίως τον χαρακτηρισμό “τέχνη”.

Υπάρχουν κάποιες φορές, όμως, που βλέπεις μία πραγματική ιστορία ζωής, σε μορφή μικρού μήκους ταινίας. Μία ιστορία που είναι τόσο δυνατή και συνταρακτική, που κατορθώνει να σε συγκλονίσει, ακόμα και στα ελάχιστα λεπτά που διαρκεί. Αυτό είναι το “Guantanamo: The Hunger Strikes” και είναι αδιαφιλονίκητα το θέμα της σημερινής μας ταινιοθήκης.

Οι περιβόητες φυλακές του Guantanamo, στην Κούβα, δημιουργήθηκαν από τις ΗΠΑ το 2002, με σκοπό “τον περιορισμό εξαιρετικά επικίνδυνων κακοποιών και ενόχων εγκλημάτων πολέμου”. Aπό την πρώτη μέρα λειτουργίας τους, μέχρι και σήμερα, αποτελούν -κατά τεκμήριο- το “βασίλειο” της καταστρατήγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα σύγχρονο “γκούλαγκ” που καταφέρνει να φτάσει την ανθρώπινη ύπαρξη στα χαμηλότερα της επίπεδα. Εκατοντάδες απεργίες πείνας έχουν καταγραφεί στο Guantanamo, με τις τελευταίες το Μάρτιο του 2013. Ένας δικηγόρος που παρείχε νομική βοήθεια στους κρατουμένους για λογαριασμό φιλανθρωπικής εταιρείας, κατάφερε να μιλήσει με έναν από αυτούς, τον Shaker Aamer και ακολούθως, δημοσίευσε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του στην βρετανική εφημερίδα Observer. Αυτό το γεγονός ήταν αρκετό για τον συντάκτη της Guardian, Mustapha Khalili, και τον συνάδελφο του, παραγωγό video, Guy Grandjean, που αποφάσισαν να οπτικοποιήσουν αυτά που διάβασαν. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Με τις συνθήκες που επικρατούν στο Guantanamo, δε θα μπορούσαν να βρουν επαρκές οπτικό υλικό.

Το δίδυμο, λοιπόν, σκέφτηκε να στραφεί στο animation, επικοινωνώντας με μία ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής, τη Sherbet. Στη συνέχεια, επικέντρωσαν την ιστορία στις μαρτυρίες δύο ατόμων, ώστε να ενισχύσουν το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους. Αυτά τα άτομα ήταν ο προαναφερθείς Aamer και ο Μαροκινός, Younous Chekkouri. Ο lead animator, Jonathan Hodgson, αφιέρωσε παραπάνω από 200 ώρες στο σχεδιασμό των σκηνικών, ενώ στους δύο κρατουμένους δανείζουν τη φωνή τους οι εξαιρετικοί Peter Capaldi και David Morrissey.

To 6λεπτο animation που προέκυψε είναι σχεδόν ανατριχιαστικό, προκαλεί πολύ δυνατά συναισθήματα, και κάνει τον καθένα από εμάς να οργίζεται για τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι.

Οι εικόνες είναι σκληρές-αλλά από την άλλη, οι συνθήκες είναι σκληρότερες.

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας

Πηγή: reel.gr