“Φανατικοί βιβλιοφάγοι” VS “νορμάλ αναγνώστες”.

18.04.2018
“Φανατικοί βιβλιοφάγοι” VS “νορμάλ αναγνώστες”.

Τα βιβλία μας ψυχαγωγούν, μας χαλαρώνουν, μας διδάσκουν, μας συντροφεύουν...

Σε αυτό το άρθρο βέβαια θα στρέψουμε την προσοχή μας από το βιβλίο στους αναγνώστες. Συγκεκριμένα, θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε τι είναι αυτό που διαχωρίζει έναν «απλό αναγνώστη» από έναν «αδίστακτο βιβλιοφάγο».

Ως νούμερο ένα λοιπόν, ο βιβλιοφάγος, σε αντίθεση με τον απλό αναγνώστη, μπορεί από τη γραμματοσειρά και μόνο του κειμένου να καταλάβει ποιος εκδοτικός οίκος κυκλοφορεί το βιβλίο.

2. Ο βιβλιοφάγος χάνει πάσα αίσθηση του χρόνου μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο. Μπορεί να καθίσει εκεί ώρες ψάχνοντας βιβλία, τη στιγμή που ο νορμάλ αναγνώστης έχει αγοράσει το βιβλίο, έχει επιστρέψει σπίτι του, έχει φάει, έχει κάνει μπάνιο κι έχει βολευτεί στον καναπέ του απολαμβάνοντας τον νέο του ανάγνωσμα. Παρένθεση, το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις περιήγησης καταλόγων ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου.

3. Ο βιβλιοφάγος διαθέτει εξειδικευμένα εγκεφαλικά συστήματα ανίχνευσης ορθογραφικών λαθών και διπλών κενών στο τυπωμένο κείμενο. Καθότι μάλιστα τα συστήματα αυτά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στους βιβλιοφάγους, συνίσταται μεγάλη προσοχή από τους εκδοτικούς κατά την επιμέλεια.

4. Σε αντίθεση με τον απλό αναγνώστη, ο βιβλιοφάγος θα διαβάσει μέχρι και το τελευταίο όνομα στις ευχαριστίες του συγγραφέα πριν από το οπισθόφυλλο, για να μπορέσει να τοποθετήσει το βιβλίο στο ράφι ως “διαβασμένο”.

5. Ο βιβλιοφάγος εκνευρίζεται όταν ένα καλό βιβλίο έχει άσχημο εξώφυλλο, βιώνοντας τότε μια αίσθηση αδικίας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων βέβαια το ξεπερνά μέσα στις επόμενες τρεις μέρες.

6. Σε αντίθεση με τους νορμάλ αναγνώστες, ο βιβλιοφάγος το καλοκαίρι βλέπει την παραλία ως το -διαρκείας- αναγνωστήριο του παραδείσου. Σε περιπτώσεις μάλιστα που το βιβλίο είναι καλό, ο βιβλιοφάγος δε θα σηκώσει τα μάτια του από τις σελίδες δεν πα’ να πάθει και ηλίαση. Σημείωση: Αν τυγχάνετε φίλος ή σύντροφος βιβλιοφάγου και σκοπεύετε να πάτε μαζί του καλοκαιρινές διακοπές, να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι συνήθεις θαλάσσιες δραστηριότητες όπως τάβλι, ρακέτες, βόλεϊ, αποκλείονται. Προμηθευτείτε ακουστικά, δεδομένα κινητής τηλεφωνίας και πολλή υπομονή.

7. Ο απλός αναγνώστης, όταν πάρει στα χέρια του ένα καινούριο βιβλίο, πιθανώς θα παρατηρήσει για κάποια δευτερόλεπτα το εξώφυλλο, μετά θα το ανοίξει και θα αρχίζει να διαβάζει. Ο βιβλιοφάγος θα παρατηρήσει κάθε εκατοστό του εξωφύλλου, προσέχοντας παράλληλα για τυχόν φθορές και χτυπήματα –τρέμε βιβλιοπώλη-, θα διαβάσει ξανά την περίληψη από το οπισθόφυλλο διεγείροντας έτσι την ηδονή της ανυπομονησίας για το νέο ανάγνωσμα, θα ανοίξει προσεκτικά το βιβλίο, θα εισπνεύσει το μεθυστικό άρωμα του χαρτιού, συγκρίνοντάς το με άλλα –ο σωστός βιβλιοφάγος ξέρει πόσο μπορεί να διαφέρει η μυρωδιά από βιβλίο σε βιβλίο-, θα παρατηρήσει την ποιότητα του χαρτιού, τη λευκότητά του ή, αντίστοιχα, εκείνο το ρομαντικό μπεζ-κίτρινο, τη γραμματοσειρά, το αν το πρώτο γράμμα του κεφαλαίου είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα, την πύκνωση του κειμένου ανά σελίδα και –για να μη μακρηγορήσουμε περαιτέρω- μετά από ένα εικοσάλεπτο θα αρχίσει την ανάγνωση.

8. Ο βιβλιοφάγος κινδυνεύει σε πολλές περιπτώσεις να ακουστεί σαν να μιλά κινέζικα. Προκειμένου να αποσαφηνίσουμε αυτό το επιχείρημα, παραθέτουμε δύο παραδείγματα της καθημερινής ζωής.

Παράδειγμα 1. Αναγνώστης και φίλος συζητούν:

Α: «Μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Είχε αγωνία, ανατροπές και με συγκίνησε στο τέλος».

Φ: «Χμ... Λες να το διαβάσω κι εγώ;»

Α: «Ναι, πιστεύω θα σου αρέσει. Μπορώ να στο δανείσω αν θέλεις».

Παράδειγμα 2. Βιβλιοφάγος και φίλος συζητούν:

Β: «Μόλις χθες τελείωσα τον Πύργο. Στο συστήνω ανεπιφύλακτα. Ο Κάφκα, μέσα από την επιτηδευμένη αμφισημία και τις αντιφάσεις, συμβολίζει την απροσδιοριστία και την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου. Είναι λίγο βαρύς, αλλά πιστεύω πως αυτή η δυσοίωνη και πεσιμιστική ατμόσφαιρα είναι κι αυτή που τον κάνει απολαυστικό».

Φ: «Ε;»

9. Ο βιβλιοφάγος, σε αντίθεση με τους φυσιολογικούς αναγνώστες, θέτει τα βιβλία πάνω απ’ όλα. Έστω για παράδειγμα ότι έχει κυκλοφορήσει καινούριο διαμαντάκι, είναι τέλη του μήνα, το ψυγείο άδειο και υπάρχουν μόνο δέκα ευρώ στο πορτοφόλι μαζί με κάτι ψηλά. Ο σωστός βιβλιοφάγος εδώ θα αγοράσει κατά πάσα πιθανότητα το βιβλίο, περιορίζοντας για τις επόμενες μέρες τους γευστικούς του κάλυκες σε μακαρόνια με αλάτι –αν είναι τυχερός και σάλτσα-.

10. Τέλος, εν αντιθέσει με τους νορμάλ αναγνώστες βιβλίων, ο βιβλιοφάγος ρισκάρει με τα όρια του νευρικού του συστήματος όταν ένας φίλος του έχει αργήσει να επιστρέψει το βιβλίο που δανείστηκε από αυτόν. Ο απλός αναγνώστης θα κάνει σκέψεις του τύπου «δεν το έχει τελειώσει φαίνεται ακόμη», «μάλλον θα ξεχάστηκε», «μπορεί να μου το φέρει την επόμενη βδομάδα» ή ίσως να μην σκεφτεί και τίποτα. Ο βιβλιοφάγος, πάλι, έχει ήδη πλέξει στο νου του τη λίστα «10+1 τρόποι για να πεθάνει κανείς».

 

Πηγή: maxmag.gr