Επόμενη στάση ... το youth hostel!

23.11.2013
Επόμενη στάση ... το youth hostel!
Εκατομμύρια νέοι γνωρίζουν τον κόσμο προτιμώντας για τη διαμονή τους τα youth hostels. Είσαι νέος με όνειρα για ταξίδια, κοιτάς στην υδρόγειο σφαίρα γοητευμένος από τις πέντε ηπείρους! Ονειρεύεσαι μαγευτικά νησιά που έχεις δει σε εικόνες, χώρες κοσμοπολίτικες, Ασία, Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία. Πόσο να κοστίζει να γυρίσεις τον κόσμο;
 
Πού θα πας να μείνεις αν καταφέρεις να φτάσεις στα νησιά Φίτζι ή στη Ζιμπάμπουε ή στο Χονγκ Κόνγκ; Έστω ... στην Ολλανδία, το Βερολίνο; Υπάρχει λύση! Μπορείς να μείνεις στο κέντρο της πόλης με 15 ή 20 ευρώ ακόμα και στα πιο ακριβά μέρη του κόσμου.
 
Αρκεί να είσαι νέος. Διότι αν είσαι από 16 μέχρι 26 ετών έχεις το δικαίωμα να διανυκτερεύσεις σε youth hostel ή αλλιώς σε ξενώνες νέων.
 
Με αυτό τον τρόπο, από τις αρχές του 1900 που δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός από έναν Γερμανό δάσκαλο, που ήθελε να συνδυάσει την εκπαίδευση με την εμπειρία, στους ξενώνες νέων έχουν φιλοξενηθεί εκατομμύρια νέοι ταξιδιώτες: Ταξιδιώτες που θέλουν να μάθουν το μέρος και όχι το ξενοδοχείο, που δεν τους ενδιαφέρει αν θα έχουν ατομικό ντουζ και φυσικά δεν ενοχλούνται αν θα κοιμηθούν στο ίδιο δωμάτιο με αγνώστους.
 
Είναι οι ταξιδιώτες που δεν ταξιδεύουν "πρώτη θέση". Διανύουν χιλιόμετρα με ωτοστόπ. Δε φοβούνται να ταξιδέψουν στο άγνωστο. Δε διστάζουν να φύγουν από τη Νέα Ζηλανδία και να φτάσουν στη μικρή Κρήτη, για να πάνε στα Χανιά, στο Μάλεμε, εκεί όπου ο παππούς τους πολέμησε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
hostel 6
 
hostel 9
 
Διότι αυτός ο θεσμός μπορεί να μην αγκαλιάστηκε τόσο από τους Έλληνες φοιτητές, αλλά από τους ξένους ... απογειώθηκε! Σημερινοί καθηγητές, διευθυντές νοσοκομείων, επιστήμονες, όλοι γνώρισαν τον κόσμο κάνοντας στάση και στην Κρήτη με διανυκτέρευση σε youth hostel.
 
Όταν συνολικά η χώρα είχε 15 youth hostels, τα μισά ήταν στην Κρήτη, και μάλιστα σε όλους τους νομούς: στο Ηράκλειο, τη Χερσόνησο, τα Μάλια, τη Σητεία, την Ιεράπετρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά. Σήμερα έχουν απομείνει δύο.
 
Στο Ηράκλειο, youth hostel υπάρχει από το 1963 - τότε βρισκόταν στην οδό Χάνδακος 24. Ένα νεαρό ζευγάρι εκείνη την εποχή αγόρασε την επιχείρηση. Το ημερολόγιο έγραφε 1975.
 
hostel 7
 
Η κ. Ειρήνη Κουκουλάκη
 
«Εκείνη την εποχή, στην Χάνδακος ήταν πάρα πολλά ξενοδοχεία. Εμείς, το «Παλλάδιον», το «Μαίρη», «Βεργίνα, το «Ρέα» το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα, το «Δίας», τα διαμερίσματα Χριστάκου. Καλές εποχές, ο κόσμος ερχότανε συνέχεια. Μείναμε εκεί μέχρι το 1990 και μετά ήρθαμε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, για να είμαστε ακόμα πιο κοντά στο κέντρο» είπε στο MadeinCreta η κ. Ειρήνη Κουκουλάκη.
 
Μια ζωή πέρασε στο ξενοδοχείο με το σύζυγο. Εκεί είναι και το σπίτι τους, εκεί μεγάλωσαν και τα τέσσερα παιδιά τους, εκεί χαίρονται και τώρα τα εγγόνια τους.
 
Για αυτό και ο ξενώνας είναι ανοικτός και το χειμώνα: για να εξυπηρετήσει κάποιον τυχαίο ταξιδιώτη - όχι απαραίτητα νέο. Οι αυστηροί κανόνες των ξενώνων  δεν ισχύουν πια. Παλιά για να κοιμηθείς στα hostels, έπρεπε να έχεις την ειδική κάρτα. Συνήθως οι ταξιδιώτες δεν κάθονταν πάνω από τρεις ημέρες - αυτός ήταν ο κανόνας.
 
«Όταν έρχονταν οι φοιτητές, ήμασταν κι εμείς σχεδόν στην ίδια ηλικία με τους πελάτες μας. Οι φοιτητές που έμεναν μαζί μας δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με αυτούς των Μαλίων. Ήταν αλλιώς, μπορεί να έκαναν το  γύρο του κόσμου. Έρχονταν, έβλεπαν το Μουσείο, την Κνωσό και μετά έφευγαν. Έχουν περάσει χιλιάδες φοιτητές. Δεν μπορώ καν να υπολογίσω πόσοι. Μερικοί από αυτούς έρχονται ακόμα και μένουν μαζί μας».
 
hostel 4
 
 Αυτό το γράμμα έστειλε πέρυσι μια 75χρονη Γαλλίδα, η οποία ήθελε να έρθει στην Κρήτη, και φυσικά ήρθε!
 
DSC02041
 
Το hostel, όταν ήταν στην οδό Χάνδακος, ήταν ένα τριώροφο οίκημα. Τώρα έχει μόνο έναν όροφο που χωράει 60 κρεβάτια.  
 
Τα δωμάτια είναι χωρισμένα. Αλλού κοιμούνται τα αγόρια, αλλού τα κορίτσια. Ορισμένα δωμάτια μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις ανάγκες οικογενειών.
 
Η διανυκτέρευση σήμερα στοιχίζει 10 ευρώ, χωρίς σίτιση. Παλαιότερα οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Ο ξενώνας τους καλοκαιρινούς μήνες έσφυζε από ζωή και προσφερόταν και γεύμα, παρά το γεγονός ότι το αντίτιμο ήταν ελάχιστο. Ο κόσμος ήταν τόσος πολύς που η επιχείρηση μπορούσε να επιβιώσει άνετα.
 
"Τώρα τα πράγματα είναι τόσο διαφορετικά", όπως τονίζει και η κ. Ειρήνη Κουκουλάκη που τις αρέσει να διηγείται ιστορίες, ωραίες  απίστευτες και συγκινητικές.
 
Ιδιαίτεροι πελάτες
 
Μπορεί να φανεί περίεργο όμως η διαμονή σε youth hostel δεν αφορά μόνο τους νέους φοιτητές αλλά και αυτούς που είχαν έρθει πριν 40 χρόνια ή ακόμα και πιο παλιά, όχι για διακοπές αλλά με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του β’ Παγκοσμίου Πολέμου!
 
Όπως είπε η κ. Ελένη Κουκουλάκη στο MadeinCreta στον ξενώνα της έχουν μείνει βετεράνοι του πολέμου από την Αυστραλία και τη Ν.Ζηλανδία που είχαν γνωρίσει την Κρήτη στον πόλεμο, ή απόγονοι στρατιωτών που πολέμησαν στην Κρήτη.
 
«Μου έχει τύχει πολλές φορές από Αυστραλία ή Ν. Ζηλανδία να έρθουν παιδιά που θέλουν να γνωρίσουν τα μέρη που πολέμησαν οι παππούδες τους!  Αυτές είναι ιδιαίτερες στιγμές για μας».
 
Στο συγκεκριμένο Youth Hostel, που βρίσκεται στην οδό Βύρωνος 5, στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στην "καρδιά" του Ηράκλειου, η πόρτα δεν κλείνει ποτέ. Περιμένει αυτούς που ταξιδεύουν χωρίς ποτέ να έχουν κάνει κράτηση ...
 
hostel 2
 
Χιλιάδες γράμματα και κάρτες έχει στα συρτάρια της η κ. Ελένη
 
Της Κορίνας Καφετζοπούλου
 
Πηγή: madeincreta.gr