Eπιστήμονες λένε ότι βιταμίνες και μέταλλα είναι σπατάλη χρημάτων

22.12.2013
Eπιστήμονες λένε ότι βιταμίνες και μέταλλα είναι σπατάλη χρημάτων

Οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για συμπληρώματα διατροφής με την ελπίδα να εξορκίσουν τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις  και την άνοια. Το πρόβλημα είναι, όπως δείχνει η τελευταία έρευνα, ότι δεν παρέχουν κανένα όφελος - και μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Αλλά αν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με θρεπτικά συστατικά που στερούμαστε, πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα χάπια;

Αυτές είναι οι εντυπωσιακές διαπιστώσεις από τρία άρθρα που μόλις δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
 
Οι ερευνητές που συμμετέχουν στις μελέτες δεν μασάνε τα λόγια τους. Είναι ανησυχητικό το ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα για χάπια που δεν παρέχουν κανένα όφελος, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να είναι επιβλαβή.
 
Οι εταιρείες που πωλούν συμπληρώματα διατροφής, τροφοδοτούν συνεχώς με ψευδείς ανησυχίες για την υγεία μας, για να προσφέρουν περιττές θεραπείες. Σε ένα κύριο άρθρο με τίτλο «Φτάνει πια: Σταματήστε να σπαταλάτε χρήματα για βιταμινες και μεταλλικά συμπληρώματα," ο Δρ Lawrence Appel του Johns Hopkins School of Medicine στη Βαλτιμόρη έγραψε: "Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν εμποδίζουν χρόνιες ασθένειες ή θάνατο, η χρήση τους δεν είναι δικαιολογημένη, και θα πρέπει να αποφεύγεται. "
 
Αυτό σίγουρα θα είναι ένα σοκ για το σχεδόν 40% των ενηλίκων που λαμβάνουν τακτικά αντιοξειδωτικά, πολυβιταμίνες και άλλα συμπληρώματα.