28 από τα πιο βαρετά πράγματα που μπορείς να κάνεις & 7 ιδέες για να ξεφύγεις από την ανία

28.02.2017
28 από τα πιο βαρετά πράγματα που μπορείς να κάνεις & 7 ιδέες για να ξεφύγεις από την ανία

Πάντα υπάρχει ένα ταίρι για όποιον νιώθει αρκετά καλά για τον εαυτό του. Αν έχεις ενδιαφέροντα, κάποιος θα ενδιαφερθεί για σένα, αλλά αν νιώθεις ανία, θα προξενείς ανία και στους άλλους. 

Νιώθεις ανία ή είσαι ανιαρός; Όλοι νιώθουν ανία πού και πού. Αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Μόνο όταν η ανία γίνει τρόπος ζωής, μόνο τότε φρόντισε να βγεις απ' το αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι μιλούν για το πόση ανία νιώθουν.

Σου παραθέτω έναν κατάλογο με τα πιο βαρετά πράγματα που μπορείς να κάνεις:

1.Να κακολογείς τον εαυτό σου συνέχεια. Να λες στον εαυτό σου και στους άλλους πόσο ανάξιος και δυστυχισμένος είσαι.

2.Να λες στους φίλους, όταν σε ρωτούν πώς νιώθεις, για τη δυστυχία σου με κάθε λεπτομέρεια.

3.Να λες στους ανθρώπους ότι είσαι ευέξαπτος.

4.Να καυχιέσαι για πράγματα που όλοι ξέρουν ότι δεν έχεις κάνει.

5.Να παρακολουθείς τηλεόραση για περισσότερο από δυο ώρες την ημέρα. Έχεις παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο βλέπεις τηλεόραση τόσο περισσότερη ανία νιώθεις;

6.Να συζητάς μόνο για ένα θέμα (αθλητισμό, σεξ, χρηματιστήριο). Δεν είναι κακό να έχεις κάποιο κύριο ενδιαφέρον, αλλά αν μιλάς μόνο γι ’ αυτό, οι άνθρωποι δε θα σε ακούνε.

7.Να εκφράζεσαι πάντα σαν την Πολιάνα («Ω, τι υπέροχα που είναι όλα!») ή να μιλάς με κυνισμό ή με σαρκασμό.

8.Να λες με στριφνότητα στους ανθρώπους πόσο κουρασμένος είσαι.

9.Να μιλάς πολύ. Όταν μιλάς ελάχιστα δεν είναι τόσο ανιαρό εφόσον συμμετέχεις ακούγοντας.

10.Να είσαι σίγουρος για όλα.

11.Να παραπονιέσαι πολύ.

12.Να είσαι παρανοϊκός, να υποπτεύεσαι τα κίνητρα κάθε ανθρώπου και να σκέφτεσαι συνέχεια: «Γιατί θέλεις να το ξέρεις;»

13.Να έχεις σχέσεις με τους ανθρώπους, αλλά ποτέ να μη διακινδυνεύεις να τις κάνεις πιο στενές (έτσι δε διακινδυνεύεις να σε απορρίψουν).

14.Να έχεις υπερβολική εξάρτηση από κείνο που σκέφτονται οι άλλοι για σένα. Μ' αυτό τον τρόπο παίρνουν το μήνυμα ότι δεν μπορούν να είναι ειλικρινείς μαζί σου.

15.Να πλησιάζεις τους ανθρώπους ξεκινώντας με το: «δε θέλω να σε ενοχλήσω, να σε κάνω να βαρεθείς ή να χάσεις πολύ χρόνο με μένα». Όλα αυτά δείχνουν ψεύτικη ταπεινοφροσύνη.

16.Να είσαι απρόθυμος να αποκτήσεις καινούριες εμπειρίες.

17.Να είσαι υπερβολικά τσιγκούνης. Δε θέλεις να κάνεις τα περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα γιατί «δεν τ ’ αντέχω οικονομικά», λες. Ποτέ δε θα μπορέσεις να τα κάνεις.

18.Να αναλύεις επίμονα τα κίνητρα της συμπεριφοράς όλων των άλλων.

19.Να είσαι κουτσομπόλης. (Υπέρ-ανιαρό).

20.Να περιμένεις σχεδόν πάντα να σε ρωτήσουν για να μιλήσεις. Πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο, να ρωτούν δηλαδή.

21.Να είσαι σχεδόν πάντα σοβαρός και χωρίς χιούμορ. Ή να μην είσαι σοβαρός σχεδόν ποτέ και να χαριτολογείς πάντοτε.

22.Να απαλλάσσεσαι από την ένταση, κυρίως με ναρκωτικά ή αλκοόλ.

23.Να μην μπορείς σχεδόν ποτέ να αντέξεις να μείνεις μόνος.

24.Να ζεις μια ζωή χωρίς έρευνα.

25.Να χαλάς τις ιστορίες των άλλων (επειδή τις έχεις ήδη αφηγηθεί, σκεφτεί ή ξανακούσει κι εσύ).

26.Να δηλώνεις πόσο μεγάλη αυτοθυσία έχεις και πόσο αγνώμονες είναι οι άλλοι.

28.Να παραπονιέσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις, ή να μιλάς συνέχεια για μελοντικά σχέδια που συνήθως δεν πραγματοποιούνται... 

boring 

Πώς να βγεις από την ανία 

Η διαδικασία της μη μάθησης είναι εξαντλητική. Ένα μεγάλο μειονέκτημα, όταν νιώθεις ανία, είναι ότι η κατάσταση αυτή είναι πολύ κουραστική. Δεν είναι τυχαίο που οι εργοδότες όταν θέλουν πράγματι να γίνει κάτι, ζητούν από τον πιο απασχολημένο υπάλληλό τους να το κάνει. Όσο περισσότερα μαθαίνεις και κάνεις, τόσο η εγρήγορσή σου είναι μεγαλύτερη και τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να κάνεις όλα όσα θέλεις να κάνεις.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να πω ότι όταν νιώθεις ανία πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός να μην ενοχλείς, βασανίζεις ή πληγώνεις τους άλλους. Η ανία είναι συχνά ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες που οδηγούν σε παράνομες πράξεις ή άλλα κακά.

Το καλύτερο γιατρικό για να βγεις από την ανία είναι να κάνεις ή να μάθεις κάτι καινούριο ή διαφορετικό. Αυτό θα σου δώσει μια επιτάχυνση πρώτης τάξεως, στην οποία μπορείς να προσκολληθείς για να συνεχίσεις να κινείσαι.

Θα αποκτήσεις εγρήγορση, ενέργεια, τόνωση και περισσότερη αυτοπεποίθηση. Τώρα είναι ο καιρός να δράσεις: δεν έχει σημασία αν θα καταπιαστείς με το καθάρισμα του σπιτιού, με το να φτιάξεις ένα γλυκό, να κάνεις τις διάφορες εργασίες που ανέβαλες συνέχεια ή να ξεκινήσεις εκείνο το μεγάλο σχέδιο το οποίο ονειρεύεσαι τόσο καιρό.

Ενώ μπορεί να φαίνεται δύσκολη η έξοδος από την κατάσταση ανίας, αν είσαι πρόθυμος να αδράξεις την ευκαιρία και να ακολουθήσεις τις παρακάτω ιδέες, ίσως αντιληφθείς ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νόμιζες.

1.Πήγαινε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι (πολλοί από σας το κάνουν ήδη όταν νιώθουν ανία ή είναι νευριασμένοι) και φάε ή πιες κάτι που να περιέχει ζάχαρη. Θα νιώσεις καλύτερα, αλλά η οργανική αίσθηση θα διαρκέσει μόνο για δυο λεπτά. Ίσως θελήσεις να φας περισσότερο, αλλά αν υποκύψεις στονπειρασμό,  τότε θα καταλήξεις να νιώθεις χειρότερα από πριν. Το τέχνασμα είναι: Από τη στιγμή που έφαγες κάτι γλυκό, έχεις δυο λεπτά κατά τα οποία μπορείς να αρχίσεις να μαθαίνεις ή να κάνεις κάτι καινούριο ή κάτι διαφορετικό.

2.Διάβασε κάποιο άρθρο που θα σου προσφέρει καινούριες πληροφορίες.

3.Φτιάξε ένα φαγητό που δεν το έχεις ξαναφτιάξει και κάλεσε κάποιον να το δοκιμάσετε μαζί.

4.Αγόρασε κάτι που υπερβαίνει ελάχιστα τις οικονομικές σου δυνατότητες, για το οποίο όμως μάζευες χρήματα και το ήθελες από καιρό. Δε συζητώ να βγεις έξω και να πάθεις «αγορομανία», πράγμα άχρηστο που συχνά καταλήγει σε αισθήματα ενοχής.

5.Ανανέωσε μια φιλία που έχεις αμελήσει για πολύ χρόνο. Διακινδύνευσε και δες αν θα λειτουργήσει ή δε θα λειτουργήσει.

6.Πήγαινε να φας σε κάποιο εστιατόριο που σου αρέσει.

7.Έπέτρεψε στους ανθρώπους να δουν ότι είσαι σε καλή διάθεση. 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο του Sol Gordon - Οταν η ζωή πληγώνει